Hajdúhadházról Vervins-en át Párizsba

Égerházi Imre hatalmas pannója háborúról és békéről

A belga határ közelében fekvő franciaországi kisvárosban, Saint Michelben nyáron a 6. kurzusát zárta az Európai Művészek Alkotótábora. Oszlopos tagját – egyben tiszteletbeli elnökét - , Égerházi Imre festőművészt az alkotótelep egyik támogató városának, Vervins-nek az önkormányzata, illetve polgármestere megtisztelő feladattal bízta meg: IV. Henrik királynak II. Fülöp spanyol uralkodóval kötött, 1598-as békeszerződése 400. évfordulójára egy 6x4 méteres pannó elkészítésével.

A művész a pannó komponálására teljesen szabad kezet kapott. Hajdúhadházi alkotóházában hónapok óta formálja a kép tervét, s e napokban küldi Vervins-be a végső, letisztult elképzeléseit.

A felkérés hátteréről is szólt Égerházi Imre: - A polgármester a művésztelep kurzusain, az évek során többször is látta a Hortobágyi Alkotótábor tagjainak színes katalógusait, amelyekből a nyugati világ egyébként is egyfajta képet kaphat a Kárpát-medencében születő képzőművészeti alkotásokról. S megtekintették a puszta festőtanyájának tagjai által készített pannókat a hajdúhadházi Dr. Földi János Általános és Művészeti Iskolában és az Aranybika Szálló Hajós Alfréd termében. E történelmi munkák nagy szakmai elismerést váltottak ki köreikben. A polgármester úr a Hajdúk II. pannóm alapján engem kért föl, előzetesen már tavalyelőtt, hogy ha elkövetkezik az évforduló, nagy tablón fessem meg a vervinsi békeszerződést.

A régió művészeinek ismert történelmi érzékenységét, nemzettudat-ébresztő elkötelezettségét mások között az az újabb hadházi cselekedet is jelzi, hogy miután – Égerházi Imrét idézve –„vettük a szomorú hírt, hogy az óraszámot tekintve jelentős hátrányba került a történelemoktatás”, az ismert hadházi általános iskolai pannók mellett a közgazdasági szakközépiskola és gimnázium számára is készítettek két történelmi muráliát: Égerházi Imre Magyar legendák és mondák címmel a magyar őstörténet szintézisét alkotta meg, Gaál András csíkszeredai festőművész (szintén a Hortobágyi Alkotótábor tagja) a történelmi Magyarország térképére festett uralkodókkal és államférfiakkal számos híres nagy magyart tett vizuális élménnyé a magyar diákság számára.

Égerházi Imre alkotóműhelyében nyár óta aprólékos gondossággal tanulmányozza a 16. századi francia történelmet: - Alaposan meg kellett ismernem a leírások alapján Henriket és tetteit, tisztában kell lennem azzal, hogyan viselkedett királyként és emberként miképpen viszonyult az alattvalókhoz, milyen magatartást tanúsított a harcban, milyen volt a ruházata, s ismereteket szereztem a békekötés korabeli protokolláris szokásairól, a győztesek és a legyőzöttek ilyen alkalommal tanúsított viselkedéséről. S rengeteg más probléma is felmerült még a kép tervezése során, hiszen a békekötést harci jelenetek is övezik majd a képen, s rajta lesz Vervins címere, a fegyverektől a figurákon át az emberi, etikai magatartásokig, kapcsolatokig számos korjellemzőt tanulmányoztam. Francia fordításai és a számomra eljuttatott könyvek révén sokat köszönhetek Maghy Zsoltnak, s a franciák is folyamatosan küldtek dokumentumokat. Ezek segítségével is közelebb jutottam a korhoz, mondhatni, tisztán áll az már előttem.

A terveket már várják Vervins-ben. Ha elfogadják, a művész Franciaországba utazik, s elkezdi a pannó festését.

A békeszerződés első tárgyalása Vervins-ben zajlott, s a párizsi Notre-Dame-ban írták alá a dokumentumot - utal vissza Égerházi Imre a történelmi hátérre. Eképp 1998. május 2-án az egész ország ünnepelni fogja a jeles évfordulót, Vervinstől Párizsig. Ha ezt a nem könnyű feladatot sikerül szépen megoldanom, nemcsak magamnak, hanem talán a kis magyar népnek is örömet tudok szerezni azzal, hogy egyik fiának munkája alatt zajlik a nagy francia ünnepségek egy része.

A.L.
Táj-kép, A Hajdú-Bihari Napló Hajdúsági, Hortobágyi és Tisza-menti melléklete 1997/10/30.

Vissza