Hatalmas érdeklődés kísérte Égerházi Imre emlékkiállításának megnyitóját
Budapesten, a Bolgár Kulturális Intézetben.

Plamen Pejkov a budapesti Bolgár Kulturális Intézet igazgatójának teljes beszéde

Mohai Gábor:
Szeretettel és tisztelettel Köszöntöm Önöket Égerházi Imre festőművész kiállításának megnyitóján. Nagy-nagy öröm, hogy ilyen sokan eljöttek. Talán, ha még közelebb jövünk a mikrofonhoz - vagy az állványhoz - , akkor még többen beférnek, de úgy látom még az utcán is állnak, olyan sokan jöttek el. Erre nem is számítottam, de nagy-nagy öröm. Át is adom a szót a házigazdának, Plamen Plejkov Úrnak, a Bolgár Kulturális Intézet igazgatójának, hogy köszöntse a megjelenteket.

Plamen Pejkov:
Tisztel Hölgyeim és Uraim! Jó estét kívánunk Önöknek!
Szeretettel üdvözöljük Önöket a ma esti kiállításon, a Bolgár Kulturális Intézet és a Gramy -H Kft. részéről. Köszönjük, hogy ma este megosztják velünk ezt a csodálatos élményt, amit Égerházi Imre alkotói korszakai jelentenek. Számunkra nagy megtiszteltetés, hogy házigazdái lehetünk ennek a csodálatos kiállításnak, Égerházi Imre eminens képeinek. Nemsokára Bereczky Loránd Úr fog egy rövid keresztmetszetet adni Égerházi Imre alkotói korszakaiból. Én csak annyit szeretnék mondani, mint igazgató és mint bolgár ember, hogy számunkra, bolgárokra nézve rendkívül megtisztelő az a tény, hogy Égerházi Imre két éven keresztül foglalkozott Bulgáriával és "leképezte" az élményeit a vásznon.

Az 1973-as. 75-ös kétévnyi periódusáról van szó.
Magában Bulgáriában Égerházi Imre egy hónapot tölt, tanulmányi út kapcsán 1973-ban. Ekkor alkotott és dolgozott Sumen városában. Égerházi Imre tudatába mély benyomást tett az a tragikus és szomorú tény, hogy Bulgária 500 éves török hódoltsága alatt élt és gyötrődött. Égerházi Imre számára az volt a legmeglepőbb és a legfrappánsabb - mint művész és emberként is -, hogy hogyan tudott a bolgár nemzeti szellem, a bolgár kultúra fent maradni, az 500 év török hódoltság alatt túlélni ezt a gyötrelmes időszakot, megtartva a saját nemzeti identitását, saját nemzeti tudatát és a saját nemzeti szellemiségét. Továbbá mély benyomást tett az alkotóművészre a sumeni utcák romantikája. Ezt Önök is megtekinthetik, hiszen a képek javarésze erről szól, a sumeni utcák hangulatáról. Számomra, mint bolgárnak, nagy megtiszteltetés, hogy Égerházi Imre foglalkozott a bolgár költészettel, a bolgár irodalommal. Ennek a mi bolgár irodalmi kultúránknak a nagy tisztelője volt.
Mondhatni, Égerházi Imre beleszeretett, szerelmes lett a bolgár folklórnak, bolgár folklorisztikus tradíciónak és Atanasz Dalcsev lírájának.

Természetesen az a tény, hogy Égerházi Imre egy hónapot töltött Bulgáriában, ott élt és alkotott, nem a fő ok, amiért a Bolgár Kulturális Intézet ma este a házigazda. Ahogy Önök azt már észrevették biztosan, nem csak a sumeni korszakáról függesztettünk fel képeket, hanem a kis galériában megtalálható életútjának egy rövid keresztmetszete, más alkotói periódusokban. Ahol az Alfölddel foglakozik, a magyar pusztával, hajdúkkal, Hajdúsággal.

Kérem engedjék meg, hogy zárószóként elmondjam, Önökkel megosszam azt a nagy élményemet, büszkeségemet, hogy itt a belváros szívében ma este házigazdái lehetünk ennek a csodálatos kiállításnak és alkotóművésznek, aki immáron négy éve távozott az élők sorából. Számunkra büszkeség, megtisztelő, számomra ez privilégium. Köszönöm szépen! Köszönöm még egyszer a figyelmüket!







Dr Bereczky Lóránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatójá megnyitja a kiállítást

Égerházi Attila köszönti a tárlat látogató közönséget

Az érdeklődők egy csoportja

A kis galéria az Andrássy út felöl

A sumeni alkotások

A Djabe zenekar előadása a koncertteremben


A sumeni alkotások

A sumeni alkotások

Égerházi Imre Bulgáriáról

A kis galéria az Andrássy út felöl

Az éltmű keresztmetszete összeállítás a kis galériában


Az éltmű keresztmetszete összeállítás a kis galériában



Az éltmű keresztmetszete összeállítás a kis galériában


Vissza