A hagyományokhoz híven idén is a tanév kezdetekor adtuk át a debreceni Dóczy Gedeon Református Gimnáziumban az Égerházi Imre Ösztöndíjat. Ezúttal éppen szeptember 2-án, édesapánk születésnapján.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően most is a gimnázium díszterme adott otthont a rövid ünnepségnek, melyen megjelent a tavalyi ösztöndíjas, Szabó Zsuzsa is. Ez nem véletlen, hiszen az idei győztes Lekics Lilian osztálytársa és alkotótársa egyben. Rajta kívül a gimnáziumot most kezdő két hetedik osztály vett részt az ünnepségen teljes létszámban.

A Lili munkáit bemutató paravánok előtti pulpitusról előbb Buka László rajztanár beszélt az eddigi ösztöndíjasokról, majd az örökösök nevében Égerházi Péter mutatta be röviden édesapját, illetve az emlékére alapított ösztöndíjat. Ezt követően Korsós Bálint igazgató üdvözölte az immár negyedik éve tartó kapcsolatot, és köszönte meg az Égerházi-örökösök által felajánlott segítséget.

Az negyedik Égerházi-ösztöndíjas, a 12/b osztályos Lekics Lilian idén végzett a gimnáziumban és sikeres felvételi tett a Debreceni Egyetem anglisztikai tanszékére. Elsőként természetesen a Képzőművészeti Egyetemre, illetve a kaposvári főiskolára jelentkezett, mert látványtervező szeretne lenni, de csak a debreceni intézménybe vették fel. Mint mondta, célját még nem adta fel, de addig is valamilyen egyetemi tanulmányt akart folytatni, s mivel az angol is jól ment neki, így az angol szakot választotta.

Lilian a Dózsa György Általános Iskolában szerette meg a rajzolást, amivel több díjat is elnyert. (Érdekesség, hogy Égerházi Péter 1979 és ’86 között ott tanított, és rajzszakkört is vezetett alsósoknak.) Az idei Égerházi-ösztöndíjas később a Dóczyban rajz fakultációt választott, és kiderült, érdemes a képzőművészettel foglalkoznia, amiből ő a látványtervezést szerette meg a legjobban. Egy könyv olvasása közben neki már azon járt az agya, hogyan rendezné be azt a környezetet, ahol a cselekmény játszódik. Díszletet és jelmezeket rajzolt, majd könyvekből is képezte magát, és szeretné, ha valamikor egy látványtervezőtől tanulhatná meg a szakmát.

Égerházi Péter

 

 

Vissza