A művész szülővárosában, Hajdúhadházon kerül sor évente a Hajdú-Bihar megyei általános és muvészeti iskolák képző- és iparművészeti tárlatára. Tavaly már hatodik alkalommal rendezték meg a helyi általános iskola és művelődési ház közreműködésével. A háromtagú zsűri - melynek korábban éppen Égerházi Imre volt az elnöke - hat kategóriában díjazza a legjobb alkotások beküldőit. A fődíj a festőmuvészről elnevezett díj, melyet örökösei Imre, Péter és Attila alapítottak.

A tavalyi verseny Égerházi-díjasa a hajdúhadházi Földi János Általános iskola tűzzománc tanszakának diákjai lettek. Komor Alexandra tanárnő irányításával Dobos Zsuzsa, Fazekas Fruzsina, Kapusi Judit, Kovács Ilona, Rezes Anett és Veres Nóra egy vízből kiemelt lecsupaszított tuskón helyezték el a hajdúk letelepítéséről készített tűzzománc képeiket. Ez a megoldás, amely a Gyökerek címet viseli, eredetisége miatt vívta ki a zsuri elismerését.


Halála után kapott újabb elismerést a művész, amikor néhány hete a debreceni Brassai Galériában megrendezték a Hortobágyi Alkotótábor már elhunyt művészeinek kiállítását. Ebből az alkalomból a tábort 2001-es tragikus haláláig vezető Égerházi Imrének a galéria kuratóriuma posztumusz Brassai művészeti-díjat adományozott. Az erről szóló oklevelet és emlékplakettet fiai, Imre és Péter vették át a tárlat megnyitása után.

Debrecen, 2006. február 28.


Ifj. Égerházi Imre a Brassai-díj átvételekor

Vissza