Emlékfa az emlékházban

Egy több mint száz éves, villámsújtotta gödi fenyőből készült az az emlékfa, melyet a szintén a városból elszármazott Nagy Gábor fafaragó készített a 2001-ben tragikus balesetben elhunyt Égerházi Imre festőművész emlékére. A szülőhelyére debreceniként is mindig büszke művész hajdúhadházi emlékházában a megye napi ünnepségekhez kapcsolódva vette át, és leplezte le alkotójával együtt az emlékfát Béres László polgármester. Beszédében utalt arra, hogy a város díszpolgára halálának évfordulója alig néhány nappal korábban volt, mint a megynap, ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy az emlékfa átadását a programsorozat részévé teszi.

Az átadást megelőzően az önkormányzat, több helyi szervezet, valamint a művész két fia, Imre és Péter helyezett el koszorút az emlékház külső falán. Ezt követően vonultak a megemlékezők az előszobában elhelyezett emlékfához.

A saját maga választott, és fába vésett Tamási Áron idézettől elérzékenyült, Égerházi Imrét jól ismerő Nagy Gábor elmondta, a öreg fenyő hat darabjából készített másik két alkotása közül egyet szülővárosa önkormányzatának, a másikat pedig Göd városának adományozta.

Interjú Nagy Gábor fafaragóval (letölthető mp3, 7,7 MB)
 

Vissza